Slik planlegger du sunne måltider
Vi har ikke full kontroll over vekten vår, men små endringer og mer bevisste valg kan gi positive utslag. Her er våre beste tips til hvordan du kan planlegge sunne måltider – selv i en hektisk hverdag.
Kroppsmasseindeks (BMI) er et tall som beregnes ut fra din høyde og vekt. Dette er et enkelt verktøy som benyttes som indikator for å vurdere om din vekt er sunn. På norsk er BMI også kjent som KMI.
For voksne personer gjelder følgende inndeling:
Når BMI-verdien øker, øker også risikoen for noen sykdommer.
BMI er en nyttig måleenhet for de fleste over 18 år. Det er imidlertid viktig å vite at BMI er et estimat som ikke fullt ut tar hensyn til alder, etnisitet, kjønn og kroppsbygning.
Fett som samles rundt de indre organene, bukfedme, er mer helseskadelig enn underhudsfett. Som et alternativ til BMI kan du måle midjen.
Midejemål er en god indikator på bukfedme, noe som igjen kan si noe om risiko for vektrelaterte sykdommer. Du kan bruke BMI og midjemål som utgangspunkt når du skal snakke med fastlegen om vekt- helse- og behandlingsmulighetene dine.
Å være undervektig kan være et tegn på at du ikke spiser nok eller at du kan være syk. Hvis du er undervektig bør du ta kontakt med fastlegen din for videre utredning.
Det medisinske miljøet anbefaler at du holder vekten innenfor dette området.
Personer som faller inn i denne kategorien kan risikere å utvikle fedme. De kan også være i fare for å utvikle andre helseproblemer, eller at nåværende helseproblemer forverres. Det anbefales å konsultere helsepersonell med opplæring i fedmehåndtering.
Det finnes to anbefalinger for personer under kategorien overvektig fra europeiske og amerikanske kliniske retningslinjer for fedmebehandling hos voksne.
Anbefalingen for personer med en BMI på mellom 25,0 og 29,9 og som ikke har vektrelaterte helseproblemer (dvs. høyt blodtrykk eller høyt kolesterol) er å forhindre ytterligere vektøkning gjennom sunn mat og økt fysisk aktivitet.
For personer med en BMI på mellom 27 og 29,0, og som også har vektrelaterte helseproblemer, er anbefalingen å gå ned i vekt ved å kombinere livsstilsendringer og medisiner mot fedme for å oppnå vekttap og forbedre helse- og livskvalitet.
Personer med BMI som er 30 eller over kan ha fedme, som defineres som en unormal eller overdreven mengde fett som kan være dårlig for helsen. I dag anerkjenner en rekke helseorganisasjoner fedme som en kronisk, men håndterbar sykdom.
Verdens helseorganisasjon og andre helseorganisasjoner benytter tre kategorier av fedme:
Fedmeklassifisering | BMI |
Klasse I | 30,0–34,9 |
Klasse II | 35,0–39,9 |
Klasse III | Over 40 |
BMI-klassene er basert på effekten mye kroppsfett har på en persons helse, forventet levetid og risiko for utvikling av sykdommer. Når BMI-en øker, øker også risikoen for noen sykdommer.
Det anbefales at personer med en BMI på 30 eller mer rådfører seg med helsepersonell med opplæring i fedmebehandling for diagnostisering, risikovurdering og behandling av fedme og vektrelaterte helseproblemer.
Målet med å håndtere og behandle fedme er ikke bare å gå ned i vekt, men også å forbedre helsen og redusere risikoen for andre helseproblemer. Bare ved å gå ned litt i vekt, som fem prosent av kroppsvekten eller mer, og å holde vekttapet ved like, kan det forbedre det totale velværet, samtidig som det reduserer risikoen for vektrelaterte komplikasjoner.
Det finnes en rekke vitenskapelig anerkjente behandlingsalternativer for fedme som kan anbefales avhengig av individuelle behov, helsestatus og hvorvidt du opplever vektrelaterte komplikasjoner. Behandlingen kan inkludere en kombinasjon av følgende alternativer**:
* Fedmeoperasjoner vurderes generelt for personer med en BMI på over 35 og som også har vektrelaterte komplikasjoner. Det vurderes også generelt for personer med en BMI på 40 eller mer.
** Ansvarsfraskrivelse: Denne informasjonen er ikke en erstatning for råd fra helsepersonell. Hvis du har spørsmål om helsen din, bør du snakke med fastlegen din eller annet kvalifisert helsepersonell.
Personer med BMI som er 35 eller over kan ha fedme klasse II, som defineres som en unormal eller overdreven mengde fett som kan være negativt for helsen. I dag anerkjenner en rekke helseorganisasjoner fedme som en kronisk, men håndterbar sykdom.
Verdens helseorganisasjon og andre helseorganisasjoner har tre kategorier av fedme:
Fedmeklassifisering |
BMI |
Klasse I | 30,0–34,9 |
Klasse II | 35,0–39,9 |
Klasse III | Over 40 |
BMI-klassene er basert på effekten mye kroppsfett har på en persons helse, forventet levetid og risiko for utvikling av sykdommer. Når BMI-en øker, øker også risikoen for noen sykdommer.
Det anbefales at personer med en BMI på 30 eller mer rådfører seg med helsepersonell med opplæring i fedmebehandling for diagnostisering, risikovurdering og behandling av fedme og vektrelaterte helseproblemer.
Målet med å håndtere og behandle fedme er ikke bare å gå ned i vekt, men også å forbedre helsen og redusere risikoen for andre helseproblemer. Bare ved å gå ned litt i vekt, som fem prosent av kroppsvekten eller mer, og å holde vekttapet ved like, kan det forbedre det totale velværet, samtidig som det reduserer risikoen for vektrelaterte komplikasjoner.
Det finnes en rekke vitenskapelig anerkjente behandlingsalternativer for fedme som kan anbefales avhengig av individuelle behov, helsestatus og hvorvidt du opplever vektrelaterte komplikasjoner. Behandlingen kan inkludere en kombinasjon av følgende alternativer**:
* Fedmeoperasjoner vurderes generelt for personer med en BMI på over 35 og som også har vektrelaterte komplikasjoner. Det vurderes også generelt for personer med en BMI på 40 eller mer.
** Ansvarsfraskrivelse: Denne informasjonen er ikke en erstatning for råd fra helsepersonell. Hvis du har spørsmål om helsen din, bør du snakke med fastlegen din eller annet kvalifisert helsepersonell.
Personer med BMI som er 40 eller over kan ha fedme klasse III, som defineres som en unormal eller overdreven mengde fett som kan være dårlig for helsen. I dag anerkjenner en rekke helseorganisasjoner fedme som en kronisk, men håndterbar sykdom.
Verdens helseorganisasjon og andre helseorganisasjoner har tre kategorier av fedme:
Fedmeklassifisering | BMI |
Klasse I | 30,0–34,9 |
Klasse II | 35,0–39,9 |
Klasse III | Over 40 |
BMI-klassene er basert på effekten mye kroppsfett har på en persons helse, forventet levetid og risiko for utvikling av sykdommer. Når BMI-en øker, øker også risikoen for noen sykdommer.
Det anbefales at personer med en BMI på 30 eller mer rådfører seg med helsepersonell med opplæring i fedmebehandling for diagnostisering, risikovurdering og behandling av fedme og vektrelaterte helseproblemer.
Målet med å håndtere og behandle fedme er ikke bare å gå ned i vekt, men også å forbedre helsen og redusere risikoen for andre helseproblemer. Bare ved å gå ned litt i vekt, som fem prosent av kroppsvekten eller mer, og å holde vekttapet ved like, kan det forbedre det totale velværet, samtidig som det reduserer risikoen for vektrelaterte komplikasjoner.
Det finnes en rekke vitenskapelig anerkjente behandlingsalternativer for fedme som kan anbefales avhengig av individuelle behov, helsestatus og hvorvidt du opplever vektrelaterte komplikasjoner. Behandlingen kan inkludere en kombinasjon av følgende alternativer**:
* Fedmeoperasjoner vurderes generelt for personer med en BMI på over 35 som også opplever vektrelaterte komplikasjoner. Det vurderes også generelt for personer med en BMI på 40 eller mer.
** Ansvarsfraskrivelse: Denne informasjonen er ikke en erstatning for råd fra helsepersonell. Hvis du har spørsmål om helsen din, bør du snakke med fastlegen din eller annet kvalifisert helsepersonell.
The site you are entering is not the property of, nor managed by, Novo Nordisk. Novo Nordisk assumes no responsibility for the content of sites not managed by Novo Nordisk. Furthermore, Novo Nordisk is not responsible for, nor does it have control over, the privacy policies of these sites.