Go to the page content
Historier | 4 min. lesetid

Fokus på gode råvarer har gitt Lars Christian et lettere liv

Lars Christian Gunzler har jobbet med mat hele sitt voksne liv, og vet å nyte gode måltider. Han spiser fortsatt godt, men bruker nå matkunnskapen sin bevisst. Det har bidratt til at han har gått ned over 25 kilo på et år.

Det gode liv

– Jeg lever det gode liv og har gått ned i vekt fordi jeg har fokus på råvarene jeg bruker. Samtidig spiser jeg mye mindre kalorier pr. dag, sier Lars Christian. 

Lars Christian bor i Asker og elsker mat.
– Jeg har jobbet med mat i hele mitt voksne liv og har hatt et vektproblem. Blant annet fordi jeg ofte har vært overmett og fordi jeg har vært nyretransplantert to ganger. Det førte til at jeg gikk og bar på 30-40 kilo for mye, forteller Lars Christian.  

Tok grep

Som mange andre har han vært jo-jo slanker i mange år. For litt over et år siden innså han var nødt til å ta vektproblemene mer på alvor for å kunne leve et bedre og lengre liv. Han ble mer bevisst på riktig mat og matinntak, og tok små, men viktige grep i hverdagen. Det har hjulpet han mye ned i vekt.  

– Jeg har hatt et godt liv frem til nå, men innså at skal jeg ha 20 til 25 gode år til, måtte jeg gjøre tiltak nå. Derfor begynte jeg å bruke kunnskapen min om mat bevisst. Nå spiser jeg fem måltider om dagen, laget av sunne og gode råvarer. Det er fortsatt snakk om god mat, men jeg spiser meg ikke overmett slik jeg ofte gjorde før, sier Lars Christian. 

– Jeg spiser masse, men det er dratt ut over mange måltider. Da blir det nødvendigvis mindre inntak.

-Lars Christian Gunzler

Behagelig mett

I hverdagen spiser Lars Christian havregrøt til frokost. Så tar han et lite mellommåltid når han kommer på jobben. Til lunsj spiser han ofte salat. Før han går hjem fra jobb, unner han seg et lite mellommåltid. Hjemme spiser han en god middag og avslutter dagen med kveldsmat.

– Jeg spiser masse, men det er dratt ut over mange måltider. Da blir det nødvendigvis mindre inntak – og nå som jeg har vent meg til det, har jeg aldri den ubehagelige stappmett følelsen lenger – nå er jeg hele tiden behagelig mett, sier Lars Christian. 

Fått et nytt liv

Etter bevisstgjøringen i matveien, har han fått et helt nytt liv, og prosessen har ikke vært noe problem for han så langt. 

– Jeg er stolt av å ha gått ned 25 kilo på ett år, og fortsatt kunne leve godt og lage mye god mat. Jeg koser meg fortsatt med gode måltider, så jeg forsaker ingenting, forklarer Lars Christian. 

– Jeg er stolt av å ha gått ned 25 kilo på ett år, og fortsatt kunne leve godt og lage mye god mat.

-Lars Christian Gunzler

Snakk med legen din!

Lars Christian er opptatt av at det er veldig mange menn som ikke helt vedgår at de har et vektproblem. Til dem har han en klar oppfordring å komme med: 

– Bestill en time hos legen din for å snakke kun om vekt. Du må være så tøff. Ikke bare ta det opp med legen, men krev også at du får en løsning på det. Det er klart at du må ville det selv, men du må også få litt hjelp – det er jo hele poenget, sier Lars Christian. 

Et langtidsprosjekt

Den videre planen til Lars Christian er å fortsette vektnedgangen. Målet er å sakte, men sikkert gå ned 10 til 15 kilo til. 

– Det kan ta to år, det kan ta tre år, jeg er ikke så opptatt av at vektreduksjonen skal komme raskt. Det viktigste er at jeg er på rett vei og at jeg etablerer nye og gode vaner på veien. Jeg er opptatt av å leve godt samtidig. Nå har jeg funnet en god formel for meg, så jeg ser lyst på fremtiden, sier Lars Christian.   

Pose med dagligvarer

Fremgangsmåte
 

Skjær rødløken i tynne skiver og legg den i en lake av hvitvinseddik og sukrin, sett til side. 

Renskjær kjøttet, knekk aspargesen der den brekker opp og del de i ca 4 cm store biter. 

Del tomaten, paprikaen, agurken og løken i ca 3x3 cm store biter. 

Del artisjokkene i to. 

Legg opp tomater, løk, artisjokk, oliven, paprika og agurk på et serveringsfat. 

Stek aspargesene møre i litt olje sammen med sitronen som er delt på midten og med den åpne siden ned. Legg aspargesene på serveringsfatet. 

Bland i dressingen. 

Stek nå biffen sånn du liker den, jeg steker den ca. 3 minutter på den ene siden og 1 minutt på den andre på høy varme. 

Hell over 2 ss crispy chilli oil på biffen og la den hvile i 10 min. 

Skjær den så i skiver og legg den på serveringsfatet. Press den stekte sitronen over biffen. Legg til slutt den syltede rødløken over biffen og riv litt parmesan over. 
Pynt gjerne med urter. 

 

 

Lun biffsalat (2 pers)
 

ca 300 g ytrefilet av okse 

1 grønn paprika 

1 bifftomat 

6 stk grønn asparges friske 

1/2 slangegurk 

1/2 rødløk (syltes i 4 ss hvitvinseddik og 1ts sukrin) 

1 løk 

6 sorte oliven u/stein 

4 artisjokk delt i to 

1 sitron (gjerne økologisk) 

2 ss crispy chilli oil (kjøpes i asiatiske dagligvarebutikker) 

Litt revet parmesan

 

Dressing: 

4 ts ekstra virgin olivenolje 

2 ts hvitvinseddik  

1 ts dijonsennep 

1 ts sukrin 

1/2 ts salt 

2 ts vann 

Rist i et glass med lokk til dressingen er tyknet. 

Smak til med nykvernet pepper.

 

Smilende kvinne på stranda i sol
Referanser
  • Berthoud HR, Münzberg H, Morrison CD. Blaming the Brain for Obesity: Integration of Hedonic and Homeostatic Mechanisms. Gastroenterology. 2017; (152):1728-38.
  • Hall K, Hammond RH. Dynamic Interplay Among Homeostatic, Hedonic, and Cognitive Feedback Circuits Regulating Body Weight. American Journal of Public Health. 2014; (104):7

Relaterte artikler

Hvordan kan fastlegen hjelpe med overvekt og fedme?
Legehjelp | 5 min. lesetid

Hvordan kan fastlegen hjelpe med overvekt og fedme?

Å lykkes med varig vektnedgang kan være vanskelig. Dersom du har ønske om det, finnes det individuelt tilpassede opplegg som kan hjelpe deg ned i vekt. Det første skrittet innebærer ofte en prat med legen.

Slik planlegger du sunne måltider
Kosthold | 6 min. lesetid

Slik planlegger du sunne måltider

Vi har ikke full kontroll over vekten vår, men små endringer og mer bevisste valg kan gi positive utslag. Her er våre beste tips til hvordan du kan planlegge sunne måltider – selv i en hektisk hverdag.