Flere ulike faktorer som bidrar til overvekt:
Overvekt er et resultat av at kalorier som blir inntatt overstiger
kalorier som blir forbrukt gjennom kroppens grunnleggende
energiforbruk (såkalt basalmetabolisme) og fysisk aktivitet. Dette
medfører lagring av fettvev og endringer i fettceller som i sin tur
innebærer endringer i nivåene av hormoner som styrer appetitt og
metthetsfølelse. Effektene av disse hormonene vanskeliggjør
hensiktsmessige endringer i kostholdet og evne til å redusere og holde
vekten nede over tid.
- Psykiske lidelser og stress er knyttet til overspising og kan bidra til utvikling av fedme.
- Noen mennesker er arvelig (genetisk) disponert for å utvikle fedme. Det er en rekke forskjellige gener som bidrar til denne effekten.
- Studier viser til dels store forskjeller i forekomst av fedme knyttet til utdanningsnivå, inntekt, bosted og yrkesstatus.
- Teknologiske fremskritt har ført til redusert fysisk aktivitet i arbeid, transport og fritid.
- Tidsklemmer knyttet til
livsstil og økt tilgang til kaloririk ferdigprodusert mat til lave
priser bidrar til uheldig kosthold.
- Sykdommer og visse legemidler kan bidra til vektøkning og utvikling av fedme.