Go to the page content
Miljø | 5 min. lesetid

Vår moderne hverdag bidrar til fedmeutvikling 

Kroppen vår har i all tid søkt mat med høyt kaloriinnhold for å forberede oss på perioder med lite tilgang på føde. Dette er en innebygget overlevelsestaktikk som i stor grad fungerer utenfor vår bevissthet. Biologien vår har med andre ord forandret seg lite gjennom historien, selv om maten vi spiser har endret seg dramatisk over tid.

Motstandskraft

I dag tilbys vi et stort utvalg av billig, smakfull og energirik mat som kombinerer salt, sukker og fett. Denne kombinasjonen er et kraftig stimuli for våre sanser og utfordrer våre evner til å motstå fristelser i matveien. Vår evne til å motstå fristende matvarer, avgjøres av mange ulike faktorer, deriblant våre gener. Motstandskraften varierer derfor fra person til person.

Kroppen favoriserer energirik mat

"Spis eller bli spist!", det var alt forfedrene våre i steinalderen var opptatt av. For å overleve var de på en konstant jakt etter kalorier gjennom jakt, sanking eller fiske.

Det var vanskelig å finne mat, samtidig måtte de være på vakt for å unngå å bli middag for større rovdyr. Nøkkelen til suksess var å få tak i mat som inneholdt mye fett og karbohydrater, slik at man hadde nok energi til å flykte, tenke, observere og så videre. Det er derfor kroppene våre den dag i dag fortsatt favoriserer energirik mat, for å være klar for å komme seg gjennom eventuelle sultperioder som skulle oppstå. 

Fettrik og usunn mat på et fat
Tørket kjøtt over bål

Kroppen favoriserer energirik mat

 

Spis eller bli spist!», det var alt forfedrene våre i steinalderen var opptatt av. For å overleve var de på en konstant jakt etter kalorier gjennom jakt, sanking eller fiske.

Det var vanskelig å finne mat, samtidig måtte de være på vakt for å unngå å bli middag for større rovdyr. Ved å være mett økte de altså sjansen sin for å overleve. Nøkkelen til suksess var å få tak i mat som inneholdt mye fett, sukker og salt. Det er derfor kroppene våre den dag i dag fortsatt favoriserer energirik mat, for å være klar for å komme seg gjennom eventuelle sultperioder som skulle oppstå. 

Fettrik og usunn mat på et fat

Matprodusenter kjenner til suget

 

Matprodusenter, supermarkeder, restauranter og hurtigmatkjeder kjenner godt til denne biologien. Derfor tilbyr de et stort utvalg av billig, smakfull og energirik mat som kombinerer salt, sukker og fett. Denne kombinasjonen er et kraftig stimuli for våre sanser og utfordrer våre evner til å motstå fristelser i matveien. Vår evne til å motstå fristende matvarer, avgjøres av mange ulike faktorer, deriblant våre gener. Motstandskraften varierer derfor fra person til person. 

To overvektige Kvinner på flyplass

Den globale fedmeøkningen er ikke et resultat av et plutselig tap av viljestyrke. Vektøkning anses som en naturlig reaksjon på å leve i omgivelser som har endret seg raskere enn arten vår har vært i stand til å tilpasse seg.

Mange faktorer som spiller inn

Tenk over hvordan hverdagen vår er. De fleste av oss reiser til jobb med bil eller offentlig transport. Vi tar heisen eller rulletrappen når vi skal opp eller ned, og vi har kontorjobber som gjør at vi sitter mer, og over lengre perioder, enn tidligere. Det bidrar til at mange ikke er i nok fysisk aktivitet i løpet av uken. Hvis vi plusser på at vi stresser mer, både i jobbsammenheng og privat, samt at vi sover mindre, får vi en svært uheldig kombinasjon. Mange av oss er imidlertid ikke klar over hvordan alle disse tingene er knyttet til fedme.

Du kan gjøre noe med dine omgivelser

Omgivelsene våre inneholder altså mange faktorer som øker risikoen for å utvikle fedme. Selv om mange av disse faktorene ligger utenfor vår kontroll, er det heldigvis fortsatt mange ting vi kan gjøre. Under finner du tre artikler med gode tips, som kan få deg motivert til å påvirke omgivelsene dine.

Referanser
  • Appelhans BM. Neurobehavioral Inhibition of Reward-driven Feeding: Implications for Dieting and Obesity. Obesity. 2009;(17):640–47.
  • Morris R. Stranger in a strange land: an optimal-environments account of evolutionary mismatch. Synthese. 2018;1-26.
  • Sumithran P,Proietto J. The defence of body weight: a physiological basis for weight regain after weight loss. Clinical Science. 2013;(124):231-41.
  • Guyenet S. The hungry brain. Outsmarting the instincts that make us overeat. New York: Flatiron; 2017.
  • Bray M, Loos RJ, McCaffery JM, et al. NIH Working Group Report - Using Genomic Information to Guide Weight Management: From Universal to Precision Treatment. Obesity. 2016;(24):14–22.
  • Münzberg H, Qualls-Creekmore E, Yu S, et.al. Hedonics Act in Unison with the Homeostatic System to Unconsciously Control Body Weight. Front. Nutr. 2016; 3(6):1-5.
  • Berthoud HR. Interactions between the “cognitive” and “metabolic” brain in the control of food intake. Physiology & Behavior. 2007;(91):486-98.
  • World Health Organisation. Obesity and Overweight Factsheet no. 311. World Health Organisation.(lest 14.10.2024). Tilgjengelig på: https://www.who.int/int/en/news-room/fact-sheet/detail/obesity-and-overweight

Relaterte artikler

Slik planlegger du sunne måltider
Kosthold | 6 min. lesetid

Slik planlegger du sunne måltider

Vi har ikke full kontroll over vekten vår, men små endringer og mer bevisste valg kan gi positive utslag. Her er våre beste tips til hvordan du kan planlegge sunne måltider – selv i en hektisk hverdag.

Derfor velger vi ofte mat for å lindre stress
Stress | 3 min. lesetid

Derfor velger vi ofte mat for å lindre stress

Å føle seg stresset over lengre tid kan øke appetitten vår. Noe som kan gjøre oss mer utsatt for å utvikle fedme. Å lære seg å håndtere stress, er derfor en god strategi som kan bidra til å kontrollere vekten. 

God mental helse er viktig for vekthåndtering
Psykologi | 5 min. lesetid

God mental helse er viktig for vekthåndtering

Det er mange grunner til at vi går opp og ned i vekt. Noen ganger er disse grunnene knyttet til hvordan vi føler oss. Å spise for å føle seg bedre blir ofte referert til som emosjonell spising – og dette er grunnen til at vi noen ganger kan ha behov for psykisk støtte i stedet for kostholdsråd.